ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΡΩΝΟΥ ΤΟΣΙΤΣΑ

Ένα τυροκομείο που κουβαλά τη ζωντανή ιστορία του Μετσόβου.

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1955. Το όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα ήταν να λειτουργήσει υπό τη μορφή πρακτικής σχολής. Για το λόγο αυτό φρόντισε να πάνε για τυροκομικές σπουδές στην Ιταλία νεαροί Μετσοβίτες από οικογένειες κτηνοτρόφων. Οι νεαροί Μετσοβίτες τυροκόμοι κατάφεραν να παντρέψουν τον τρόπο κατασκευής ορισμένων ιταλικών τυριών με τον αντίστοιχο ελληνικό τρόπο, επιλέγοντας τους τύπους των σκληρών τυριών, που οι απαιτήσεις τους ταιριάζουν με το παραγόμενο γάλα στην περιοχή Μετσόβου. Έτσι γεννήθηκε και το ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ από το αντίστοιχο Ιταλικό προβολόνε. Ακόμα και σήμερα η παραγωγή του τυροκομείου βασίζεται σε εξαιρετικά νεαρούς σε ηλικία τυροκόμους.

Άλλα τυριά που παρασκευάζει το Ίδρυμα είναι σε πολύ μικρές ποσότητες, σε μετρημένα κεφάλια είναι η παρμεζάνα, η μετσοβέλλα και το γιδίσιο ή Μαίσιο με μπόλικο χονδρό πιπέρι στο εσωτερικό του και αποκλειστικά από γίδινο γάλα. Όλα τα τυριά του Ιδρύματος παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες, αποκλειστικά και μόνο με γάλα από την περιοχή της Πίνδου και με απόλυτα παραδοσιακό τρόπο.

Hac vitae sem class fames vehicula nascetur nam tellus a condimentum inceptos mus rhoncus et accumsan fringilla vehicula nascetur amet fermentum rutrum.

ClientWordPress
DesignerJohn Doe
MaterialsWood, Paper
Websitextemos.com/wood

Related projects