γαλακτοκομική ζακύνθου

ΓΑΛΑΚΤΟΜΟΜΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

zakynthos

 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Η παραγωγή τυριού από την οικογένεια Μπάστα που διατηρεί δική της κτηνοτροφική μονάδα ξεκινά τρεις γενιές πίσω. Το 2008, ο Παναγιώτης Μπάστας εκσυγχρονίζει το παλιό τυροκομείο και το μετατρέπει σε μια υπερσύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα τυριά του τυροκομείου Μπάστα παράγονται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα ζώων ελεύθερης βοσκής του νησιού και με παραδοσιακές τεχνικές. Η μονάδα παράγει το πολύ ιδιαίτερο, αρωματικό και πικάντικο λαδοτύρι Ζακύνθου (στη Ζάκυνθο το ονομάζουν «ντόπιο») και πικάντικη λαδογραβιέρα που ωριμάζουν και τα δύο μέσα σε ελαιόλαδο.

 

ΚΩΔΙΚΟΣΕΙΔΟΣ
104-001-001 ΜΠΑΣΤΑΣ ΤΥΡΙ ΛΑΔΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ περ.500gr
104-002-001 ΜΠΑΣΤΑΣ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΛΑΔΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
mpastas

ΜΠΑΣΤΑΣ ΤΥΡΙ ΛΑΔΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ περ.500gr

Το τυρί λαδιού Ζακύνθου  είναι ένα πικάντικο αψύ τυρί  που στο νησί αποκαλείται "ντόπιο", φτιαγμένο από πρόβειο γάλα το οποίο διατηρείται σε ελαιόλαδο μέσα σε πήλινα κιούπια. Μαλακό στα αρχικά στάδια ωρίμασης, πικάντικο και σκληρό όσο περνάει ο καιρός και ωριμάζει. Παράγεται από τα μισά της Άνοιξης και μετά, το βρίσκει κανείς όμως όλο το χρόνο, στην ώριμη μορφή του με το μεστό άρωμα λαδιού και τυριού.

 

ΜΠΑΣΤΑΣ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΛΑΔΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Η πικάντικη λαδογραβιέρα  είναι ένας τύπος γραβιέρας από τη Ζάκυνθο, που μετά την ολοκλήρωση της ωρίμασής της συνεχίζει να ωριμάζει μέσα σε λάδι. Το αποτέλεσμα είναι μια γραβιέρα αρκετά πιο πικάντικη και λιπαρή από τις συνηθισμένες, αλλά με ξεχωριστή γεύση.