karanika orizontes

ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

 Karanika Winery  Greece orizontes

ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Στο Κτήμα Καρανίκα παράγουν υψηλής ποιότητας κρασιά σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, με γνώμονα το σεβασμό στη γη και την ανθρώπινη υγεία.

Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, στο οροπέδιο του Αμύνταιου, βρίσκονται οι αμπελώνες στους οποίους καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους η πολύ παλιά ποικιλία Ξινόμαυρο, η νεότερη Ασύρτικο, η Cabernet Sauvignon και η σχεδόν ξεχασμένη ποικιλία Λημνιώνα. Τα κρασιά που παράγουν είναι ο αφρώδης οίνος Karanika Brut, το ερυθρό με ποικιλιακή σύνθεση Ξινόμαυρο/ Λημνιώνα Cabernet, το Ασύρτικο, με έντονη οξύτητα, και το χυμώδες ροζέ από ποικιλία Ξινόμαυρο..

Η φιλοσοφία του οινοποιείου υπαγορεύει το στοιχειώδη χειρισμό των σταφυλιών και κρασιών και την αποφυγή χρήσης χημικών προσθηκών. Δεν προσπαθούν να ελέγξουν τη φύση, αλλά να την ακολουθήσουν. Ειδικότερα, η μεταφορά του μούστου και των σταφυλιών πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση αντλίας, αλλά με τη βαρύτητα. Για την παραγωγή του κρασιού χρησιμοποιείται η μέθοδος χειρονακτικού πατήματος των σταφυλιών για την διαβροχή του «καπέλου» (piegage), στο κρασί προστίθενται μόνο θειώδες ενώσεις και μοντμοριλλονίτη, ενώ για τον ψεκασμό του αμπελώνα χρησιμοποιούνται ομοιοπαθητικά διαλύματα. Όλη αυτή η φυσική διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τα κρασιά να αποτυπώνουν τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (τερουάρ) της περιοχής, να έχουν πλούσια αρώματα, διαυγές χρώμα και αξιόλογη επίγευση. Στόχος των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτό το σπουδαίο εγχείρημα δεν είναι να παράγουν πομπώδη κρασιά, αλλά τίμια κρασιά.

Το οινοποιείο Καρανίκα είναι ένα τριώροφο κτίριο σε μια πλαγιά στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, ανάμεσα στα χωριά Αμύνταιο, Βεγορά και Λακκιά, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο της βαρύτητας. Χάρη στον ειδικό σχεδιασμό του τα κρασιά παράγονται χωρίς να υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες της άντλησης και του φιλτραρίσματος

Στο ανώτερο πάτωμα, κάτω από τη στενή κεραμοσκεπή, πραγματοποιείται η συλλογή, διαλογή και αποβοστρύχωση των σταφυλιών. Με τη βαρύτητα τα σταφύλια ολισθαίνουν στο μεσαίο πάτωμα όπου τα κόκκινα κρασιά ζυμώνονται τόσο σε δρύινα βαρέλια όσο και σε δεξαμενές ανοξείδωτου χάλυβα χωρητικότητας 40 hl. Σε αυτό το επίπεδο τα λευκά σταφύλια και τα σταφύλια για την παραγωγή των κρασιών blanc de noirs συμπιέζονται σε ένα παραδοσιακό πιεστήριο.

Ακριβώς κάτω από αυτό το πάτωμα, βρίσκονται τα κελάρια παλαίωσης και τα μηχανήματα εμφιάλωσης. Στο υπόλοιπο τμήμα του κατώτερου πατώματος παράγονται τα ροζέ, τα λευκά και τα αφρώδη κρασιά μας.

 

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΟΣ
375-001-001 KARANIKA BRUT,CUVEE SPECIALE 750ml
375-001-002 KARANIKA TERRA LEVEA ΑΣΥΡΤΙΚΟ 750ml
375-010-001 KARANIKA TERRA LEVEA ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΣ 750ml
375-020-001 KARANIKA BRUT ROSE 750ml