idrima-tositsa

ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΣΙΤΣΑ

 ιδρυμα τοσίτσα

ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΣΙΤΣΑ

Ένα τυροκομείο που κουβαλά τη ζωντανή ιστορία του Μετσόβου.

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1955. Το όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα ήταν να λειτουργήσει υπό τη μορφή πρακτικής σχολής. Για το λόγο αυτό φρόντισε να πάνε για τυροκομικές σπουδές στην Ιταλία νεαροί Μετσοβίτες από οικογένειες κτηνοτρόφων. Οι νεαροί Μετσοβίτες τυροκόμοι κατάφεραν να παντρέψουν τον τρόπο κατασκευής ορισμένων ιταλικών τυριών με τον αντίστοιχο ελληνικό τρόπο, επιλέγοντας τους τύπους των σκληρών τυριών, που οι απαιτήσεις τους ταιριάζουν με το παραγόμενο γάλα στην περιοχή Μετσόβου. Έτσι γεννήθηκε και το ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ από το αντίστοιχο Ιταλικό προβολόνε. Ακόμα και σήμερα η παραγωγή του τυροκομείου βασίζεται σε εξαιρετικά νεαρούς σε ηλικία τυροκόμους.

Αλλά τυριά που παρασκευάζει το Ίδρυμα είναι σε πολύ μικρές ποσότητες, σε μετρημένα κεφάλια είναι η παρμεζάνα, η μετσοβέλλα και το γιδίσιο ή Μαίσιο με μπόλικο χονδρό πιπέρι στο εσωτερικό του και αποκλειστικά από γίδινο γάλα. Όλα τα τυριά του Ιδρύματος παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες, αποκλειστικά και μόνο με γάλα από την περιοχή της Πίνδου και με απόλυτα παραδοσιακό τρόπο.

 

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΟΣ
102-001-001 ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΜΕΤΣOBONE ΜΕΓΑΛΟ ΙΔΡΥΜ.ΠΕΡ. 4,5 kg
102-001-010 ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΜΕΤΣOBONE ΜΙΚΡΟ ΙΔΡΥΜ.περί. 1.5 kg
102-001-020 ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ ΓΙΓΑΣ ΠΕΡ. 40kg
102-010-001 ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΠΡΟΒΕΙΑ ΠΕΡ.12 kg
102-012-001 ΜΕΤΣΟΒΙΣΙΟ - ΓΙΔΙΣΙΟ ΠΙΠΕΡ. περί. 1,2 kg
102-015-001 ΜΕΤΣΟΒΕΛΛΑ ΠΕΡ.1,3 kg
102-040-001 ΒΟΥΤΥΡΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ 500gr

ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΜΕΤΣOBONE ΜΕΓΑΛΟ ΙΔΡΥΜ.ΠΕΡ. 4,5 kg

Ένα κλασικό Ελληνικό τυρί από μίγμα αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος με απαλό κίτρινο χρώμα. Ωριμάζει τρεις μήνες και μετά καπνίζεται. Γίνεται με φυσικό καπνό με καύση φυτών της περιοχής που περιλαμβάνουν κληματόβεργες, αρωματικά φύλλα και χόρτα.

Έχει σχήμα κυλίνδρου μήκους 50 εκ περίπου.  Δημιούργημα του τυροκομείου του ιδρύματος Τοσίτσα.

ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΜΕΤΣOBONE ΜΙΚΡΟ ΙΔΡΥΜ.περί. 1.5 kg

Ένα κλασικό Ελληνικό τυρί από μίγμα αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος με απαλό κίτρινο χρώμα. Ωριμάζει τρεις μήνες και μετά καπνίζεται. Γίνεται με φυσικό καπνό με καύση φυτών της περιοχής που περιλαμβάνουν κληματόβεργες, αρωματικά φύλλα και χόρτα.

Έχει σχήμα κυλίνδρου μήκους 30 εκ περίπου.  Δημιούργημα του τυροκομείου του ιδρύματος Τοσίτσα.

 

orizontes_horeca_tyrokomika_tositsa_gravierametsovouprov12kg

ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΠΡΟΒΕΙΑ ΠΕΡ.12 kg

Ντόπιο τυρί από 100% πρόβειο  γάλα. Εξωτερικό χρώμα κιτρινωπό - μέσα λευκό. Παρασκευάζεται από τις 20 Μαΐου ώς τις 20 Ιουλίου, εποχή που τα πρόβατα του Μετσόβου βρίσκονται στην περιοχή και τρέφονται με φρέσκο χορτάρι.

 

 

ΜΕΤΣΟΒΙΣΙΟ -ΓΙΔΙΣΙΟ ΠΙΠΕΡ. περί. 1,2 kg

Λευκό χρώμα μέσα κι έξω (το γίδινο γάλα είναι πιο άσπρο από το αγελαδινό). Παρασκευάζεται την άνοιξη, που τα γίδια τρέφονται με τα πρώτα τρυφερά φύλλα των πουρναριών. Κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της τυρομάζας προστίθεται χοντρό πιπέρι και μετά ακολουθεί υγρό αλάτισμα. Εχει σχήμα κυλινδρικό και ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό.

 

 

ΜΕΤΣΟΒΕΛΛΑ ΠΕΡ.1,3 kg

Τυρί ημίσκληρο με λευκό-κίτρινο χρώμα. Από Πρόβειο  (80%), αγελαδινό (10%)& γιδίσιο (10%). Παρασκευάζεται την άνοιξη και το χειμώνα, όπου μένει για δύο μέρες στην άλμη και μετά προστίθεται χοντρό αλάτι απέξω (μεικτό αλάτισμα). Ωριμάζει μετά από περίπου πέντε μήνες. Εχει κυλινδρικό σχήμα και μέτριο μέγεθος, όπως τα συνηθισμένα «κεφάλια» τυριών (1 - 1,5 κιλά).